Osteopathie bij paarden
Osteopathie bij paarden kan veel klachten doen verhelpen.
Door het aansingelen van het zadel, het gewicht van de ruiter, het bit in de mond en de oefeningen die gevraagd worden, worden de nek en de rug van het paard zwaarder belast. Dit alles kan resulteren in blokkades van de nek- en rugwervels en / of blessures of aandoeningen in de benen.
Het paard is een vluchtdier en zal niet snel laten merken dat het ergens last van heeft. Op het moment dat u als ruiter iets merkt, is er ook echt wat aan de hand!
Blokkades ontstaan niet alleen door het berijden van paarden.
In het vrij bewegen kunnen er ook blokkades ontstaan door ongecontroleerde bewegingen, uitglijden, rollen over oneffenheden of vast komen te liggen. Ook kunnen voeding of aandoeningen gerelateerd aan de organen zoals koliek, een maagzweer of een worminfectie invloed hebben op de beweeglijkheid van de wervelkolom via de ophangstructuren van de organen aan de wervelkolom.
Tijdens de geboorte en zelfs al in de baarmoeder kunnen blokkades ontstaan door een minder prettige ligging in de baarmoeder, het passeren van het geboortekanaal, bij een liggende bevalling knel komen te liggen of bij een staande bevalling de val naar de grond. In de veulentijd gebeuren er ook vaak ongelukjes of glij partijen in het weiland. Dit kan resulteren in verschillende blokkades. Om deze reden adviseer ik om voor het zadelmak maken het paard eerst osteopatisch te laten onderzoeken. Dit kan resulteren in verschillende blokkades. Om deze reden adviseer ik om voor het zadelmak maken het paard eerst osteopatisch te laten onderzoeken. Dit kan veel problemen tijdens het zadelmak maken voorkomen!
De osteopathie speelt ook een rol in het herstel na een blessure of operatie door het verbeteren van de algehele doorbloeding van het lichaam, maar heeft ook een positief effect op herstel bij een afwijkend beloop bij blessures.
- Wanneer is het raadzaam om uw paard na te laten kijken?
- Het rijden gaat anders dan anders.
- Er is een aanhoudende (lichte) kreupelheid of stijfheid.
- U heeft steeds meer tijd nodig om het paard los te rijden.
- Uw paard drukt zijn rug weg met rijden of schudt meer met zijn hoofd tijdens het rijden.
- Het inbuigen is lastiger of gaat gepaard met meer verzet.
- Uw paard reageert gevoelig tijdens het borstelen, aanraken of opzadelen.
- Uw paard zit niet lekker in zijn vel; is duf, sloom, minder zin in het rijden of reageert feller.
- Uw paard is aan het herstellen van een blessure.
- De hengstigheid gaat moeilijk, onregelmatig of er vindt geen bevruchting plaats.
- U wilt uw paard zadelmak maken. Of u wilt uw paard preventief laten behandelen.
De behandeling.
Uw paard wordt onderzocht op o.a. spierspanningen, beweeglijkheid van de organen en gewrichten en wervelblokkades in het lichaam, waardoor klachten kunnen ontstaan. Daarna volgt de behandeling, met manuele technieken om het dier vrij te maken van blokkades. Vrijwel direct is enige verbetering merkbaar.
De behandeling werkt tot 6 weken door. Na de behandeling wordt er overlegt met u wat het beste is t.a.v. de training. In vrijwel de meeste gevallen wordt wordt geadviseerd om het paard eerst een week rust te gunnen en daarna de training langzaam op te bouwen.
De behandeling vindt plaats in de eigen omgeving van het paard, zodat hij zich het meest op zijn gemak voelt.
Consult osteopathie paarden:
De kosten bedragen per behandeling (behandelingsduur 45 – 60 minuten) exclusief reiskosten: €95,00
Reiskosten: 0,30 cent per gereden kilometer (heen & terug reis) met een maximale afstand van 50 km. Bij een afstand van meer dan 50 km geldt er een minimaal aantal van 3 paarden op 1 locatie. Er wordt gerekend vanaf Maartensdijk postcode 3738.
Osteopathie van de Klomp is ingeschreven bij ICREO (onder therapeut Bianka van de Klomp).
Voor het maken van een afspraak kunt u mij e-mailen, bellen, whatts appen en smsen.
Let op: Er is een stop voor de behandeling van nieuwe paarden.